Thursday, December 14, 2006

-

Mrena je jedna od najsnažnijih bijelih riba, koja u potrazi za hranom provodi većinu svog vremena usred najsnažnijih riječnih struja!

Mrena obitava u dubokim i tekućim vodama. Ova snažna brkata riba, kojoj nema ravne po snazi, izvrstan je plivač i kreće se izvanrednom lakoćom između kamenja i stijena, i stalno se nadmeće sa snažnim vodenim strujama, a s ustima u obliku sisaljke hvata se za podlogu...



Neumorno prekopavajući dno, mrena može prevrtati čak i veća kamenja u potrazi za hranom. Ne plaši se brzih, katkada uzburkanih valova, baš suprotno, smješta se upravo u tim zonama jakih turbulencija osobito ljeti kada traži najčišće vode bogate kisikom.


Najbolja mjesta



Za lijepa i sunčana vremena, nije rijetko otkriti prisutnost mrene po zlatnim bljeskovima tijela dok se uvija u trenutku kada prevrće kamenje u potrazi za hranom. Karakteristični su joj i skokovi izvan vode, ali i buka koju prozvodi repom na površini vode i koji je toliko specifičan da je znalci po tome otkriju prije negoli je vide.



Omiljena su joj obitavališta, jer joj osiguravaju istovremeno i zaklon i zalihu hrane, dna bogata šljunkom, veliki blokovi, goleme stijene, ispusti, stupovi mostova, vodopadi, otočići, vodene trave, protustruje, vrtlozi...

Rezultati ribolova prvenstveno ovise u izabranom mjestu. Treba biti strpljiv i dugo promatrati sve znakove koji ukazuju na nazočnost mrena. Jednom kada je mjesto utvrđeno, ribolov je uvijek vrlo aktivan. Čak i tehnika s čekanjem s olovom na dnu, koja se smatra statičnom, zna biti zanimljiva i živa s obzirom na broj napada koji slijede jedan za drugim.

 
Veliki izbor mamaca
Mrena je svežder i dobrog je teka. Zanima je sve što nađe na dnu rijeke... ličinke, kukci, školjke, mekušci, riječni račići, crvi i gujavice, čak i alge i mahovine na njezinom su jelovniku, kao i jajašca riba i mlađ.
Možemo joj dakle ponuditi malo od svačega ! Ali osobito mesne crviće, zrna pšenice ili kukuruza, kruh, velike gujavice, boilie... i naravno sir, koji je za nju prava poslastica!

Izbor nesumnjivo vodi prema najjeftinijim i najotpornijim mamcima. S obzirom na učestala i snažna izbacivanja i jake vodene struje, važno je da odabrani mamac dobro stoji na udici. U tu svrhu, ako je riječ o siru, poželjno ga je izvaditi iz pakovanja i ostaviti na suhom večer prije ribolova da bi se malo osušio i stvrdnuo.


Tehnika čekanja s olovom na dnu

Najjednostvanija i najučinkovitija tehnika za ribolov mrene je tradicionalni ribolov s olovom na dnu. Jer on je jedini koji omogućuje da izbacimo sistem u sektore čak i vrlo udaljene od obale, da stabilizramo sistem na dnu usred jakih riječnih struja, da izvučemo i silom ako treba ribe koje se nalaze na jako zakrčenim mjestima, te da se suprotstavimo i borimo i s najvećim mrenama.

Nakon izbačaja sistema na željeno mjesto, potrebno je napeti najlon, zatvoriti preklopnik kotura i pravilno podesiti kočnicu. Prutovi se postave na nosače pod kutem od 70° u odnosu na površinu vode tako da struna ne bude izložena snazi vodene struje.

Lovi li se na dobro poznatim mjestima za koja smo sigurni da nastanjuju mrene, primamljivanje nije neophodno, osobito ako se radi o sistemu s hranilicom ili većim komadom sira koji služi da ih se brže primami.
U svim drugim prilikama primamljivanje je dobrodošlo. Ovisno o vrsti izabranog mamca, mesni crvići, sjemenke, kockice sira…, isti se koriste i za primamljivanje dohranjivanjem uz pomoć praćke.





3 comments:

Anonymous said...

lepo objasnjeno... svaka cast.

Anonymous said...

Nice post and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Anonymous said...

sir je najbolje provuci kroz predvez iglom za boile i tako ga nataknuti na udicu. tako ja radi na dravi koja je jako brza i nemam problema s otpadanjem ili ga stavljam na dlaku.