Friday, December 15, 2006

.

 MUSICARENJE

Čuo sam, i mogu da vam pričam o načinu ribolova u Makedoniji, koji je sledeći:


Između Beroae i Tessalonicae teče rijeka Astraeus. U njoj žive ribe sa pjegama na koži, ali kako ih tamo zovu najbolje je da pitate Makedonce. Te ribe se hrane mušicama koje lete oko rijeke i koje se razlikuju od mušica koje drugdje žive. One ne izgledaju kao ose, niti liče na bumbare, pa čak ni na pčele, iako imaju neke od osobina pomenutih insekata. Moglo bi se reći da su velike kao bumbari, da im je boja slična kao kod osa a da zuje kao pčele. Lokalni stanovnici ih zovu Hippourus. Ove mušice se roje oko rijeke i tamo traže svoju hranu. Tom prilikom opažaju ih ribe koje žive u rijeci. Kada riba primjeti Hippourus-a na površini ona mu se bešumno prikrada, pazeći da ne uplaši svoj plijen. U momentu kada se nađe u sijenci mušice riba otvara usta i guta je, baš kao što vuk prepada ovcu ili kao što orao ulovi gusku. Pošto to uradi, riba zaranja u dubinu ispod zatalasane vode. Iako ribolovci znaju za sve ovo, oni ne koriste te mušice kao mamac za ribe, pošto one kada ih ljudska ruka dodirne gube prirodan izgled, njihova krila se raspadaju i uvenu pa ribe ne žele da ih jedu niti da se približavaju takvoj mušici, jer im neki tajanstveni instinkt govori da su te mušice bile ulovljene. Svojom vještinom ribolovci ipak uspijevaju da prevare ribe pomoću sledeće rukotvorine. Oni namotaju crvenu vunu oko udice i za tu vunu pričvršćuju dva pera, kakva rastu ispod pijetlove rese a imaju boju voska. Štap za pecanje je dug šest stopa a isto toliko i struna. Ribolovci zabacuju taj mamac pa riba privučena i uzbuđena bojom prilazi, zamišljajući da će se dobro najesti, široko otvara usta i kači se na udicu. . . . .
Ovako je prije gotovo 1800 godina Claudius Alianus u svom djelu "De Natura Animalium" - knjiga XVII, prvi opisao mušičare, viđene negdje na teritoriji današnje sjeverne Grčke.

Ukoliko želite saznati više o najnovijim saznanjima vezanim za Astreus, Elijanov zapis i prve opisane vještačke mušice, posjetite sajt Fly Fishing History


5 comments:

Anonymous said...

sjajno!

Anonymous said...

teritorija se zove egejska ili belomorska makedonija a riba zove se pastrmka

Anonymous said...

sramota da srbi to neznaju kad su delili nasu zemlju zajedno sa grcima

Unknown said...

u pravu je covek.u to vreme na toj teritorii nije bilo grka .prema svim grckim filozofima,barbari odnosno Makedonci su bili na toj teritorii .

Poker Web said...

Now all is clear, thanks for an explanation.