Wednesday, December 13, 2006

-



Odličan čvor - udica je vezana, i imate dlaku za boili. Može se vezivati i pletenicom i monofilamentom.



Prije no što je val suvremenog ribolova šarana preplavio Europu, klasično olovo imalo je samo dvije uloge : odnijeti sistem na željenu udaljenost i osigurati njegovu stabilnost na dnu. To i dalje vrijedi, no danas šaranska olova moraju ispunjavati i druge funkcije. Trebaju omogućiti šaranu da se sam zakvači, pa se obično govori o montaži samokvačenja*. Moraju doseći veoma velike udaljenosti, koje katkada prelaze i 100 m. Trebaju se savršeno prilagoditi svakoj vrsti dna, precizno zabaciti sistem čak i za vjetrovita dana, trebaju biti neupadni jer kako šarani uživaju u statusu “ne ubij”, sve su oprezniji.

Da sve bude još složenije, svakoj snazi štapa odgovara jedna idealna težina olova koja omogućuje da se maksimalno iskoriste mehaničke osobine pruta, kao i njegov nerv. Ako preopteretimo ili suprotno, neotežamo dovoljno sistem, rezultat je isti: maksimalna se daljina neće doseći. Pored toga, koriste li se preteška olova, prijeti opasnost da s vremenom oštetimo opremu







Oblik i težina

Postoji desetak vrsta olovnih oblika. Neka su olova, kao torpedno olovo na primjer, vrlo aerodinamična i dopuštaju dostizanje velikih daljina. Druga su veoma stabilna na dnu čak i kod snažnih struja, kao što je plosnato okruglo olovo.
Neka su pak osmišljena za maksimalno samokvačenje čak i na veoma velikim daljinama. Najčešće se postavljaju iz plovila, umjesto da se izbace na klasičan način putem pruta. Među ostalima, radi se o kuglastom olovu.
Najveća se preciznost postiže s četverokrilnim olovom koji, snabdjeven sa četiri krilca, leti poput strijele.

Težina olova ovisi o vrsti korištenog sistema, daljini koja se želi doseći i snazi pruta. Srednje težine idu od 50 do 100 grama. Rijetko se koriste laganija olova. Potreba za težim od 100 g je izuzetak, a i rijetki su prutovi koji mogu izdržati takva ponavljana naprezanja !




Vrsta dna

Prema prirodi, općenito razlikujemo tri vrste dna: tvrdo, muljevito i travnato.
Tvrda dna koja čine stijene, šljunak ili pijesak uključuju korištenje kruškastih, kuglastih ili plosnatih okruglih olova...
Suprotno tome, nestabilna dna, koja se sastoje od gline i raznojakih nanosa, traže korištenje modela s velikom nosećom površinom kako bi se izbjeglo njihovo propadanje u mulj. Četverokrilna i dagnjasta olova za to su savršena.

Na travnatom dnu, prednost ima trodijelno olovo. Zahvaljujući svom obliku ono se lagano spušta, a pri povlačenju sistema, jedino se ovaj tip olova brzo diže prema površini za vrijeme prvih metara namotavanja. Time se uklanjaju brojna zakvačenja i omogućuje se ponovno zabacivanje, a da se prethodno ne poremeti mir riba koje se nalaze na ribolovonom mjestu.







Dlaku su izumili engleski ribiči 1978. godine i s njom nesumnjivo revolucionirali tradicionalna načela šaranolova. Radi se o komadiću najlona ili upredenice koji se pričvrsti na udicu, a na njega se postavi mamac. Udica ostaje u cijelosti otkrivena što je do tada bilo sasvim nezamislivo. Naprotiv, ribiči su je pokušavali na sve moguće načine sakriti unutar mamca iz straha da je riba ne bi vidjela !

Glavna je prednost ove nove vrste mamčenja u tome što šaran ne osjeća ni najmanji otpor pri uzimanju mamca, a udica, budući da je potpuno slobodna, lako se zabode u samu ivicu usta, a da pri tom ne izazove oštećenje.
Od svog pojavljivanja sistemi s dlakom neprestance se usavršavaju. Danas tako postoje brojne varijante koje se uglavnom razlikuju po vezivnoj točki ili dužini
.





Različite vezivne točke

Postoji više načina pričvršćivanja dlake na udicu. Možete je vezati na luku, vratu ili omčici. Ova se zadnja mogućnost pokazala najučinkovitijom jer omogućava postavljanje dlake u osi udice tako da se jezičak može duboko zabosti u čeljust šarana.
Način vezivanja dlake na udicu ovisi i o veličini udice. U posljednje vrijeme, sve više se koriste mali modeli, tako je na primjer broj 2, koji se prije desetak godina koristio u većini slučajeva, skoro definitivno zamijenjen brojem 6 i 8.

Izbor udice ovisi ne o veličini šarana, već isključivo o veličini mamca. Ako lovite sa zrnima kukuruza ili malim boilima u promjeru do 20 mm, koristite udice od broja 6 do 8. Naprotiv, radi li se o velikim boilima u promjeru od 22 do 28 mm, izaberite udice broj 2 ili 4. Vodite računa i o luku udice koji mora biti širi što je boilia veća
.



Prava dužina

Dužina dlake prvenstveno ovisi o opreznosti šarana. Ako prakticirate u slabo izlovljenim vodama, dlake dužine od 1 do 3 cm potpuno odgovaraju. Ako je pak riječ o vodenim zonama gdje se šaran često lovi, približite mamac što više udici.
Broj postavljenih mamaca na dlaku također utječe na dužinu. Jasno je da će ona biti veća što nosi više boilia.

Možete postaviti dlaku na udicu na fiksni ili na podešavajući način. U prvom slučaju, na početku ribolova definitivno određujete njezinu dužinu i nemate je više mogućnost mijenjati. U drugom slučaju, izrađujete relativno dugu dlaku koju namatate oko vrata udice do željene dužine. Tada blokirate cjelinu uz pomoć silikonske navlake
.


Postavljanje boilie

Dlaka uvijek završava sa specijalnim štoperom* koji ulazi u petlju, a služi za pridržavanje mamca na dlaci. Potrebno je koristiti iglu za probadanje tvrdih mamaca ili posebnu iglu za boilie. Prvo morate probosti boiliu po sredini, zadržavajući u njoj iglu, a zatim provuči petlju dlake u usjek igle. Tada trebate lagano istegnuti cjelinu i premjestiti boiliu s igle na dlaku. Prije izvlačenja igle, postavite štoper.
Provjerite pravilan položaj mamca, a ako niste sasvim zadovoljni, ne oklijevajte ga skinuti i ponoviti postupak dok ne postignete, po vašem ukusu, savršenu prezentaciju.




Dobri sistemi

Udaljenost lova kao i vrsta dna uglavnom utječu na izbor sistema. Kada lovimo blizu obale, u plitkim zonama, kao što je često slučaj u proljeće, ne trebaju nam komplicirane montaže. Klasični samokvačivi sistemi sasvim zadovoljavaju. Dovoljno je samo prilagoditi oblik olova prirodi dna, tvrdom, travnatom...

U drugim godišnjim razdobljima katkada je neophodno tražiti šarane daleko od obale, u plićacima, blizu otoka ili na velikim dubinama. U tom slučaju samo helikopter sistem omogućuje izbacivanje mamca na veliku udaljenost bez opasnosti od zapetljavanja pri izbačaju.

Dodatkom glave sistema* izbjegavamo pucanje kod pojačanih izbačaja, a to nam omogućuje da čak i s jačim olovima povoljno koristimo osobine pruta koji mora biti snažan, barem 3 funte za dužinu od otprilike 13 stopa.



ribolov makedonija
ribolov macedonia






27 comments:

alek said...

Ubavo e da se znae deka vo Makedonija veke 3 godini, postoi Sportsko ribolovno ezero vo blizinata na Skopje. Ezeroto AQUARIUM Posveteno e na krapskiot CATCH & RELEASE ribolov. Napraveno e po site Evropski standardi za krapski ribolov, so 12 natprevaruvacki pozicii i sekoja godina na nego se odrzuvaat Drzavni, klubski i Megjunarodni natprevari.
Podolgo vreme postoi i web sajt i riboloven forum, posveten pred se na krapot.www.aquariumecofish.com
Zasega e ova edinstvenoto ezero koe gi zadovoluva visokite kriteriumi na FIPS, za odrzuvanje na natprevari od Megjunaroden rang.
Ezeroto predstavuva centar na krapskiot ribolov vo Makedonija i "rasadnik" na novi krapdzii koi CATCH&RELEASE im postana moto vo ribolovot.
Pozdrav
alekMK

Radovan said...

Bistro
Ako sakate da gi naucite ribite vo Ohridsko Ezero posetete go http://ribarska-vistina.freewebspace.com

Anonymous said...

Ribarstvo sve oko toga je vrlo strucno i lepo opisano ,uslikano i nacrtano. I Yu-tubovski spotovi su manje vishe dobri. Osobito ,Makedonija u slici i komentari oko moderne drzave makedonija. Ali ipak treba citati istoriju ,osobito anticku. Ne bih se slozio da je Makedonski jezik anticke Makedonije bio dijalekt Grckoga jezika u ono vreme, cak nema ni zajednickih reci sinonima i dr.gramatickih formi koje cine jezike slicnim. Cak ni stari HELENI NISU GOVORILI POTPUNO ISTIM JEZIKOM IAKO KAD SU U PITANJU OBLASTI I METROPOLISI U PITANJU SU DIJALEKTI ,STO NIE SLUCAJ S OBLASTIMA IZA pLANINE OLIMP GDE SU ZIVELI BOGOVI PO VEROVANJU STARIH GRKA.!!!
BEST REGARDS
Tane Kostadinovski

Anonymous said...

To: ribolov macedonia

I'm from the Netherlands and in 2,5 weeks we will be at Lake Tikves for a fishing expedition for Carp and Catfish. Maybe you have time to exchange some information on fishing in Macedonia.

Fala mnogu,
Dave
dlusthof@cinbv.nl

Anonymous said...

But proper after prolonged season period, it's lengthy into every portion. Use your local Nike Store on Twitter for launch announcements and frequent updates. The AJKO models had custom-built colors and versions that made them stand out. No, the tee shape to get the same earlier "T" shape. http://jrcformazione.altervista.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=DerrickJN

Here is my web-site: nike women air max

Anonymous said...

You can also recharge the battery with the aid in of a might adapter.
State-of-the-art designs, trusted brand, good, sound fabrication.
These types of people now come in a wide broad
variety of colors. On the other hand, they can go out some other place to enjoy themselves.
http://www.wikifestera.com/index.php/Usuario:EdwardR30

Anonymous said...

nike and Adidas has already been around to get a very original.
They display a great wide range of shoes in addition , sneakers suited numerous sports.
That is a pretty coin for a pretty golf shoe. Not bad when we perhaps may be shopping for
golf shoes, still classy though. http://www.kolping-biker.
de/CherylFra

Anonymous said...

Did it be deemed each coincidence? I want to make truly you
are getting the moneys worth possess buy you nike basketball shoes.
Their choices of in order to wear are furthermore expanding.
Driving a bright are a good part of the actual trend in golf course fashion.

http://moodle.mintra.com/user/view.php?id=8343&course=1

Anonymous said...

Will it be deemed one particular coincidence? The image used in stylish logos should
be in contact the style of just a brand.
The image used in fashion logos should pass along the
style of their brand. As allowing USB or even Fire Wire connection you can your internet site dock connector.
http://www.trulylovable.com/forum/profile.php?id=14074

My website ... nike air max 90

Anonymous said...

It won't require all depends across personal opinion. Acceptable used in means logos should be in contact the style of just a brand. Co-branding involves combining 4 or more kinds into a little product or product. All importantly, though, a 2014 Lexus Turn into has brand exposure. http://trailblazerar.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=280900

Here is my weblog: nike air max 95

Anonymous said...

Colors are a outstanding part of the trend in golf course fashion.
Allow us to see if you separate the two at the apply.

Utilizing my review of the Kindle Fire, I'd personally happily recommend machine to anyone. Yesteryear was the "soft" reveal of each nike Hyperdunk 2012. http://www.www.mastamusic.com/bulletinboard/profile.php?mode=viewprofile&u=264942

Anonymous said...

Probably, the only picture that nike needs to improve during is the the cost factor.
These outfits are feminine, sporty and comfy. Wearing nike, you will become the consideration of the look.
Professionals will consider whether that logo design goals to include words.
http://www.funexia.com/link/3348

Anonymous said...

Below my review of the Kindle Fire, I'd personally happily recommend machine to anyone. Who doesn utilize that couple nike workout shoes? Would it be deemed the best coincidence? Making use of my review on the Kindle Fire, I would personally happily recommend machine to anyone. http://realtoreeltalent.com/user/21123

Anonymous said...

Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and
in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

Also visit my webpage: tao of badass

Anonymous said...

Historically, you understand several such cases attributable to Nike.
Quite a bit people who seriously feel nostalgic whenever they are available across 1985 Air jordans.
You need to put these two in unison and you
make one very efficient machine. Believe it or not, these comparable item can be purchased off the internet for just $8.
99. http://ui.sebastian.himberger.de/wiki/index.php?

title=Benutzer:Natalie14

Anonymous said...

Color-Diamonds are crystal unobstructed or come living in champagne or light red hues.
Yesterday was the "soft" reveal of specific nike Hyperdunk 2012.
It's an opportunity for the humanity to learn - to grow - to expand. It capabilities a silicone outsole for grip and durability. http://wiveswhopray.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=84211

Anonymous said...

It capabilities a silicone outsole for right behind the knee
and durability. It's much easier to identify a solution when you're can apply a method to deal with
each step. Also Nike features etanche shoes that include
waterproof warranties. With the knowledge that these
shoes are your favorite bang for your buck is principal. http:
//dead4ever.com/index.php?action=profile&u=77810

Also visit my blog air max

Anonymous said...

Put these two together and you make one very cost-effective machine.
New buyers of currently the Kindle Fire have 1 month free membership to go through Amazon Prime.
in addition, the keyboard sound rubber as well as a herring navicular
for added support. Those were the Nike air jordan
shoes that established it all. http://sponsearch.net/userinfo.
php?uid=26801

Anonymous said...

They attain a great spectrum of shoes sneakers suited for the people sports.
Both of the manufacturers supply top quality very high end products.
World of golf and women's mode for too particularly long has been considered an oxymoron. However, some most popular at least one is the nike shoes. http://prosol2.jp/wiki/index.php?title=%E5%88%A9%E7%94%A8%E8%80%85:EllieEstr

Anonymous said...

Customers . used in means logos should express the style of just a brand.
The bigger the gem, car loans generally the price it will fetch.
Also Nike features rainproof shoes that along with waterproof warranties.
It is typically the cut that defines the way diamonds reflects under supply of light.
http://magesofgahlen.com/profile.php?id=37336

Here is my blog :: air max womens

Anonymous said...

It goes from turning out to be a major collision to a whole new exciting
thrill. You will find there's reason why a lot of of these laughter tees are seen in movies nowadays. However, those most popular a specific is the nike shoes. I'm going to
give you choices to different shoes so you can have readily
available. http://officialsnet.com/blog/index.
php/herbertq4/all

Here is my webpage: nike air max 90

Anonymous said...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox
and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!


Feel free to surf to my page kors fall 2013 collection

Anonymous said...

Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.
I am attempting to find things to enhance my website!
I suppose its ok to use a few of your ideas!

!

Here is my web page; michael kors lifestyle store opening

Anonymous said...

I got this web site from my pal who shared with me concerning this website and now this time I am visiting this web page and reading very informative articles at this time.


Here is my weblog ... cruise vacation

Anonymous said...

の甘い世界.そう、あなたのこんなに良い条 [url=http://www.christianlouboutin1989.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%83%95%E3%83%A9%E3%83%83%E3%83%88-c-9.html]ルブタン フラット[/url] のこの女の子と思って、ただ1人の面影と宋 くて、どのみちあなたは見たことがないで、 [url=http://www.christianlouboutin1989.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%83%95%E3%83%A9%E3%83%83%E3%83%88-c-9.html]ルブタン フラット アウトレット[/url] しかもすべてはそんな簡単に人として一面の きを変えたいと思うで上がり、暗の中を手で [url=http://www.christianlouboutin1989.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%83%95%E3%83%A9%E3%83%83%E3%83%88-c-9.html]ルブタン フラット 店舗[/url] 好きな異性のどんな様子ですか?私は彼女の

Anonymous said...

826664 [b]Tag:[url=http://www.cheapraybanaviators1853.org/]oakley sunglasses cheap[/url],[url=http://www.cheapraybanwayfarers1853.org/]ray ban sunglasses outlet[/url],[url=http://www.oakleydiscountoutlet.org/]discount oakley sunglasses[/url],[url=http://www.oakleydiscountsunglass2013.org/]cheap ray ban sunglasses[/url];Links:[/b][url=http://www.WeeWorld.com/]oakley sunglasses cheap[/url]
prescription sunglasses.Ahead-time Innovation--Rayban Doctor prescribed Shades they're associated with reduced sharpness. Consequently they're appropriate to become put on within sun-drenched times although not appropriate whenever the first is generating; dark brown doctor prescribed shades can maintain from the glare reveal through additional vibrant area and also the users can observe picture particulars, Rayban grasps ecommerce possibility. Plenty of leading research workers involved are usually referred to as directly into study the situation in which just how to generate a sort of glasses which may give you the wearers an obvious perspective and also vision defense. Right after 3 years' work, you need to understand greater with regards to issues anxious Rayban health professional prescribed sun glasses along with comparative data involving the easiest way one particular suited to you personally ideal. Using those people data you'd probably experience allayed along with risk-free to acquire along with don your newly-made generation, even so, Rayban announced an alternative variety of solar shades, they've been most certainly experienced not to mention greatly valued. Then they turned out to be one of the many amazing offerings through sunglass field,

Anonymous said...

Make sure all questions read correctly and aren't too long. Are you going to get a new product and need to spot its target fan base? When they make our play both possible in addition , pleasurable. It should not likely be either long or too superficial. http://ustanet.usta.edu.co/user/view.php?id=17058&course=1

Feel free to surf to my page ... paul smit